Δράση συλλογής των χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων

Tο 4ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου συμμετέχει στη δράση της συλλογής των χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων με σκοπό την ανακύκλωσή τους.
Στο πλαίσιο αυτό την Δευτέρα 29/01/2024, έγινε σχετική ενημέρωση από την υπεύθυνη της  εταιρίας Ανακύκλωσης Τηγανέλαιων Oil4life Κα Κιούση Κωνσταντίνα. Οι μαθητές της Γ΄τάξης του σχολείου ενημερώθηκαν  για τα οφέλη από την ανακύκλωση των τηγανέλαιων και για την μετατροπή τους σε βιοντίζελ ώστε να  ευαισθητοποιηθούν και να τους προτρέψουν να συμμετέχουν στην οικολογική αυτή δράση.

Γιατί τα χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια πρέπει να ανακυκλώνονται;

  • Μεγάλο ποσοστό προβλημάτων που συναντώνται στις αποχετεύσεις οφείλεται σε χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια. Τα λάδια έχουν λίπη αλλά και υπολείμματα όπως αναφέραμε παραπάνω. Αυτά καθώς τα απορρίπτουμε στους νεροχύτες μας, κολλάνε στις σωληνώσεις του σπιτιού μας με αποτέλεσμα να τις φράσουν σιγά σιγά. Το ίδιο συμβαίνει σε κεντρικές αποχετεύσεις της πόλης. Τα λάδια αυτά δημιουργούν μια επιπλέον δυσκολία στον βιολογικό καθαρισμό γιατί στερούν το οξυγόνο από τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται για την διαδικασία αυτή.
  • Αν τα λάδια αυτά καταλήξουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα σε ποτάμια ή λίμνες, προκαλούν ρύπανση των υδάτων με αντίστοιχες συνέπειες και στο οικοσύστημα. Ενδεικτικά 1 λίτρο λαδιών μολύνουν έως και 1.000.000 λίτρα καθαρό νερό ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες
    σε νερό ενός ατόμου για 14 χρόνια.
  • Ακόμη τα  τηγανέλαια μπορούν να μετατραπούν σε  βιοντίζελ, ενός ανανεώσιμου καυσίμου. Η καύση βιοντίζελ, συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ποια λάδια μπορούμε να ανακυκλώσουμε;

  • Οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα, το τηγάνισμα ή για τη συντήρηση τροφίμων. Δηλαδή ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο ή σπορέλαιο (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο κλπ). Προσέχουμε να μην είναι αναμεμιγμένο με άλλες ουσίες από το μαγείρεμα (π.χ. σάλτσες), τις σαλάτες, με ζωικά λίπη ή με άλλα υπολείμματα τροφών. Μαζεύουμε ακόμα και το λίγο λάδι.

Στο τέλος  οι μαθήτριες του τμήματος Γ3 η Ιφιγένεια και η Φοίβη έφτιαξαν με τα τηγανέλαια   σαπούνια με την ψυχρή μέθοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *