Οι επισκέψεις στη Γεωπονική και στην Ταινιοθήκη (24.1.2018) – Φωτογραφίες και πληροφορίες

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης  του 4ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου στις 24/01/2018 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, τη γεωργική και τη ζωϊκή παραγωγή!

Οι μαθητές περιηγήθηκαν το Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας,  τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας (προβατοστάσιο-βουστάσιο), το εμπορικό θερμοκήπιο καλλωπιστικών φυτών του Γ.Π.Α. Στο τέλος της ξενάγησης  στο Γεωργικό Μουσείο,  στο Μουσείο Ορυκτολογίας καθώς και στην προθήκη της ελιάς του Πλάτωνα, εκεί, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έγινε μια σύντομη αναφορά στην πολυετή ιστορία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στις σχολές και τα τμήματα του Γ.Π.Α.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ – Προβολή της Ταινίας “Το Ξυπόλητο Τάγμα”

Το «Ξυπόλητο Τάγμα» είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του Bʼ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Γερμανοί αδειάζουν τα δημόσια κτίρια και τα επιτάσσουν. Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια είναι και αρκετά ορφανοτροφεία. Τα ορφανά πετάγονται στο δρόμο. Μια ομάδα, απ’ αυτά τα ορφανά, για να επιβιώσουν, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Οργανώνονται σαν μυστικός «στρατός», με ιεραρχία και πειθαρχία. Μόνα τους συγκροτούν ομάδες κρούσης και βοήθειας. Πηγή για την τροφοδοσία τους είναι τα γερμανικά καμιόνια που κουβαλάνε ψωμί και τρόφιμα και οι μαυραγορίτες. Τα κλεμμένα μοιράζονται στα ορφανά, αλλά και σε άλλους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που είχαν ανάγκες.

Τα παιδιά του «Ξυπόλυτου Τάγματος» έμειναν στην ιστορία γνωστά σαν «σαλταδόροι». Ο θρύλος λέει, πως πέρα από την αρωγή που παρείχαν στον κόσμο, κατάφερναν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθούν την Αντίσταση, βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Εγγλέζους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
previous arrow
next arrow
 

(Ευχαριστούμε την καθηγήτρια Τεχνολογίας κα Δράμπαλου για τα κείμενα και τις φωτογραφίες.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *